Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme (ISEE)
- www.eethinktank.eu
- Tel: 004 0371445076
- Adresa: Str. Povernei nr. 6, sect. 1, Bucuresti
Fondator
- Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti
Parteneri
- École Nationale d’Administration Publique (ENAP) din Canada
Preşedinte
- Daniel Dăianu
Misiunea
- cercetarea robusteţii şi rezilienţei sistemelor în condiţii de proliferare a evenimentelor extreme, cu accent în domeniile economic, al atacurilor informatice şi al infrastructurilor esenţiale
- activităţi de cercetare, dezbateri şi parteneriate care să contribuie la investigarea evenimentelor extreme (tail events) în sfera relaţiilor inter-statale, a domeniului financiar, a efectelor schimbărilor de climă etc.
- oferirea unei expertiză mediului academic, actorilor sociali, economici şi politici relevanţi.
- susţinerea la nivel naţional şi internaţional a programelor comune de cercetare dedicate studierii evenimentelor extreme, creşterea impactului rezultatelor cercetărilor iniţiate în mediul academic, creşterea vizibilităţii publice a produselor iniţiate în mediul academic, dezvoltarea unei comunităţi de cercetători şi atragerea de fonduri naţionale şi internaţionale
Viziune
- un Think-tank care să examineze şi să propună politici referitor la evenimentele extreme, complexe, sau rare, sau “lebede negre” (black swans), cum le numeşte Nassim Taleb
Inspiraţia
Inspiraţia a venit de la mai multe studii publicate de economişti cu reputaţie, inclusiv laureaţi ai premiului Nobel, care puneau la îndoială precepte ale gândirii neoclasice, liniaritatea modelelor folosite în analize.
- Studiile lui Brian Arthur
- Cercetările Institutului Santa Fe cauţionate de Kenneth Arrow, un economist excepţional şi laureat al premiului Nobel
- Ideile lui Ilia Prigogine privind homeostaza sistemelor
- Paul Ormerod care a încercat să arate de ce sistemele sunt greu de gestionat, că fenomene mici pot cauza efecte mari – aşa numitul “efect fluture” (butterfly effect).
Criza financiară de acum a reliefat utilitatea unor metode şi modele neconvenţionale, care să surprindă mai bine realitatea, în complexitatea ei.
De exemplu prăbușirea fondului de risc (hedge fund) LTCM în 1998 a fost cauzată de reducţionismul unor modele, care nu ar fi ţinut cont de posibilitatea apariţiei unor evenimente extreme. Acestea din urmă se manifestă nu numai în economie; există dezastre naturale, modificări de climă, consecinţe ale dezechilibrelor demografice, pandemii etc.
Activităţi de până acum
- Seminar despre criza financiară, Daniel Dăianu a vorbit despre robusteţea şi rezilienţa sistemelor, în timp ce canadienii au abordat criza economică.
- Seminar la Banca Naţională a României, alături de ASF, SRI, ANSSI, referitor la problematica majoră a criminalităţii informatice, cu caracter pandemic prin extindere şi pierderi, cauzatoare de fenomene sociale, prejudicii financiare şi reputaţionale majore. S-au căutat soluţiile de prevenire şi reacţie la atacurile informatice cu caracter sistemic.
Apariţii în presă
http://www.snspa.ro/cercetare/centre-de-cercetare/institutul-pentru-studierea-evenimentelor-extreme
http://gandul.re/daniel-daianu-conduce-institutul-pentru-studierea-evenimentelor-extreme/