Pokemonii si asigurările – text de vară
Aplicația verii, Pokemon Go, este o oportunitatea foarte bună de analiză a rolului asigurărilor în societate, dar nu numai. Poate s-ar putea lansa pentru prima oară asigurări pentru personaje virtuale….
Aplicația Pokemon aduce la îndemâna fiecăruie realitatea augmentată. Mergi in mediul real, uitându-te în telefonul mobil, care reflectă acest mediu (strada pe care mergi) și în care, din când în când, îți apare câte un mic personaj simpatic pe care trebuie sa îl prinzi. Personajul apare pe telefon, plasat pe stradă prin activarea camerei video, ca si când ar fi in fața ta, dar el apare doar pe telefon. Cu cât mergi mai mult, prinzi mai mulți Pokemoni. Deja au apărut accidente de la cele minore la cele majore, pe întreg globul.
Cum asigurările se ocupă cu preluarea consecințelor financiare ale riscurilor care pot apare aleatoriu, probabil este o mare oportunitate pentru asigurări să lanseze noi produse.
De exemplu ar trebui gestionate riscurile la care sunt expuși jucătorii cu produse de felul:
- o asigurarea obligatorie când lovești pe cineva căutând Pokemoni. Răspunderea civilă este foarte importantă să nu fii tras la răspundere pentru daunele materiale, vătămările coroporale produse terților. Dacă există răspundere civilă obligatorie pentru când ieși cu câinele la plimbare (la câinii de talie mare), de ce nu te-ai asigura civil și când plimbi Pokemonul…
- o asigurare facultativă împotriva riscului de a fi călcat de o mașina când joci Pokemon Go, risc major mai ales la bărbați care statisticile spun că nu pot face două lucruri de o dată, ci secvențial, si cum Pokemonul canalizează toată atenția, șansa unui accident rutier e mare….
- o asigurare facultativă pentru telefon după ce dai cu el după Pokemoni. Ratarea unui Pokemon poate fi dureroasă și reacțiile pot fi incontrolabile. În final și durerea produsă de distrugerea telefonului e mare. Aici ar apărea o problemă, nu prea poți asigura un risc pe care ți-l produci intenționat….
- dacă nu se dorește o asigurare nouă, s-ar putea modifica asigurările de viață existente, pentru a acoperi si accidentele generate de Pokemoni. Moștenitorii nu vor fi mulțumiți să le lași moștenire doar niște Pokemoni…
- cum în joc apar monumente turistice, din împrejurimi, pe unde circuli, de unde faci rost de pokeball-uri, s-ar putea să fie utilă și o asigurare de călătorie, dar fiți atenți ca agenția care o vinde să aibă asigurarea obligatorie la insolvență
- este si o veste bună, primele de asigurare de sănătate ar trebui să scadă pentru cei care parcurg mulți kilometrii in căutarea Pokemonilor, pentru că înseamnă că sunt sănătoși (cel puțin fizic).
- Vestea proastă este că s-ar putea să crească cotizația anuală la Fondul Victimelor Străzi datorită celor care nu își fac asigurarea de răspundere civilă precizată la pct. 1
- În oricare din situațiile de mai sus, dacă rata combinată a daunalității va depăsi multă vreme 100%, datorită multiplelor daune generate de Pokemoni, nu e o problemă, Fondul de Garantare este pregătit, deja experimentat.
La inceput vorbisem de asigurarea personajelor virtuale. Este normal, si Pokemonii ar trebui sa aibă drept la asigurare dacă e accidentat, de exemplu când se aruncă în el cu pokeball-ul, sau, mai grav, când tocmai apăruse Pokemonul pe strada ta și vecinul trece cu mașina de tuns iarba peste Pokemon…
Textul de mai sus, genul pamfletului de vară, este cât se poate de serios, încercând să arate cât de importante sunt asigurările, dar si mai important este să le înțelegem rolul, locul, de ce, pentru ce și când să apelăm la ele. În zona de educație financiară trebuie folosiți vectorii potriviți pe care publicul deja i-a acceptat și astfel de jocuri pot fi sursa unor campanii de educație pe înțelesul tuturor, într-un mod plăcut și atractiv.
Dar e vorba doar de asigurări? Poate si piața de capital va primi un reviriment având în vedere că Pokemonii se cumpără și se vând. Poate se vor da niște credite la care să pui Pokemonii garanție/ipotecă, deci ca activ suport (că sunt foarte activi, dispar imediat), împachetezi ipotecile, deci Pokemonii, în niște derivative, le scoți la bursă, le rostogolești prin toată lumea (doar Pokemonii sunt un fenomen global), valorile cresc și să vezi cum Pokemonii stau la baza viitoarei crize economice, măcar știm vinovatul…deci mai bine rămânem doar la asigurări…
Mesaj de interes public: În lipsa asigurărilor menționate mai sus, consumul excesiv de Pokemoni ar putea dăuna grav sănătății și resurselor financiare ale familiei.