Despre implementarea EMV Chip – intre standard si business
Standardul EMV a fost privit multa vreme din perspectiva impunerii unui standard de securitate. Din acest motiv implementarea a fost greoaie si intarziata. Termenul destul de lung permis de reglementatori a facut ca fiecare banca sa fie in diferite stadii de implementare. Unii au demarat pe partea de acceptare, fie incepand cu ATM-urile, fie cu EPOS-urile. Altii au demarat pe partea de emitere, emitand cardurile cu chip respectand standardul EMV.
Aceasta situatie este generata de faptul ca standardul a fost privit in primul rand ca o cerinta de reglementare si nu ca o potentialitate de business. In acest moment chiar daca avem un card cu chip, nu toti acceptatorii il accepta, si invers. Accelerarea impementarii se simte in prezent, nu doar datorita termenelor limita ci si faptului ca noi produse pot fi lansate.
Pe zona de busines potentialul este foarte mare. Cardurile cu chip exista de mult. Dar nu exista un standard care sa asigure securitatea si sa asigure legatura cu structurile financiare. Cardurile cu chip pot creste substantial utilizabilitatea si securitate oricarei tranzactii. Pot asigura memorare garantata in timp a identitatii utilizatorului si conturilor acestuia. Pot asigura componente esentiale aferente securitatii sistemelor pentru transferul datelor prin orice tip de retea. Pot proteja impotriva unei intregi game de amenintari de securitate, de la inmagazinarea parolelor la sofisticate sisteme anti-hacking. Cardurile multifunctionale pot servi ca sisteme de acces, pot inmagazina valori si alte date. Cardurile cu chip se folosesc in intreaga lume pentru o multitudine de activitati zilnice.
Sisteme de loialitate si pastrare a valorilor
O prima utilitate a smart-carduriloe este aceea de a pastra valori, in particular programe de loialitate care memoreaza si rasplatesc clientii cu activitate in reteaua de loialitate respectiva. Pastrarea de valori este mai usoara si mai sigura decat cashul. Pentru emitent float-ul este asigurat de balantele necheltuite, sau cele reziduale niciodata utilizate. Pentru marii retaileri care administreaza programme de loialitate in mai multe domenii de activitate si cu diverse sisteme de vanzare (POS), cardurile cu chip pot pastra centralizat si monitoriza toate datele. Aplicatiile sunt numeroase, de la sisteme de parcare sau spalatorii, pana la jocuri electronice, atat in zona de retail cat si cea a divertismentului.
Securizarea informatiilor si a activelor fizice
Suplimentar securitatii informatiilor, smart cardurile asigura o securitate fizica avansata pentru servicii si echipamente, deoarece cardurile pot restrictiona accesul persoanelor neautorizate. Calculatoarele si e-mailurile pot fi blocate cu cardurile cu chip. Informatii si divertisment pot fi furnizate acasa sau pe PC. Sistemele de televiziune digitala utilizeaza smart-cardurile pentru criptare si decriptare ca niste chei electronice de protectie.
Smart-cardurile pot fi utilizate ca niste chei pentru echipamentele de distributie medicamente, carduri, echipamente ale cluburilor de sanatate sau pentru laboratoare cu echipamente de protejat.
E-Commerce
Cardurile cu chip fac mai usoara stocarea securizata a informatiei si a banilor pentru cumparaturi. Avantajele oferite consumatorilor sunt:
- Cardul poate transporta informatii despre conturile personale, preferintele de cumparare si de creditare, acestea putand fi accesate cu un click de mouse in locul completarii unor formulare.
- Cardurilor pot controla si gestiona cheltuielile cu limite automate si sa asigure raportari.
- Programele de loialitate pe Internet pot fi derulate cu mai multi comercianti cu sisteme POS disparate, iar cardurile pot actiona ca un depozitar central securizat pentru puncte si premieri.
- Micro-plati : plata costurilor nominale fara costurile de tranzactie asociate cardurilor de credit, sau pentru sume prea mici pentru cash.